מהי פסיכולוגית קלינית ומתי מומלץ לפנות אליה?

רבים מוצאים עצמם במהלך החיים נתקלים בקשיים נפשיים שונים, המצריכים פנייה לעזרה מקצועית. במקרים מסוג אלה, עומדת לרשות הפונים פסיכולוגית קלינית, הנעזרת בשיטות טיפול שונות וכלים שונים, במסגרתו של הטיפול. מהי פסיכולוגית קלינית, מהם תחומי מומחיותה ועוד, על כך, בכתבה הבאה.

אבל ראשית, מהי פסיכולוגיה קלינית

פסיכולוגיה קלינית הינה ענף בתחום הפסיכולוגיה, ענף העוסק בניתוחן ופתרונן של בעיות רגשיות והתנהגותיות, הן אצל ילדים ונוער והן אצל מבוגרים. עם בעיות אלו נמנים קשיים מסוגים שונים, כמו קשיי הסתגלות, שינויים בחיים, בעיות במערכות יחסים, מצוקות כמו הפרעות חרדה או דיכאונות ועוד. בעזרתן של שיטות טיפול מגוונות ועדכניות, הבאות לידי ביטוי במסגרתו של הטיפול הפסיכולוגי, מתאפשר הסיוע לבעיות אלו ונוספות. פסיכולוגית קלינית, לאחר לימודי הפסיכולוגיה ובחירת ההתמחות הרצויה, יכולה להציע שירותים מקצועיים, כמו מתן טיפול פסיכולוגי, הערכות פסיכולוגיות, עריכת מחקרים, פיתוח תכניות מניעה, ייעוץ, עיסוק בהוראה וכן מתן עדות מומחה (במסגרת הפסיכולוגיה המשפטית).

מהי פסיכולוגית קלינית

פסיכולוגית קלינית הינה פסיכולוגית העוסקת בתחום הפסיכולוגיה הקלינית. במדינת ישראל, נדרשת פסיכולוגית קלינית לסיים לפחות תואר שני בפסיכולוגיה במגמת טיפול קליני, לעבור התמחות ובחינת מומחיות. פסיכולוגית קלינית יכולה לעסוק בטיפול פסיכו דינמי, בטיפול הומניסטי, בטיפול התנהגותי וקוגניטיבי, בטיפול משפחתי או בטיפול מערכתי. שלא כמו פסיכיאטר, פסיכולוגית קלינית איננה מורשת לרשום מרשמים לתרופות, אולם פעמים רבות עובדת בשיתוף עם פסיכיאטרים, ואף גם מול מטפלים מתחומים אחרים, כמו עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק ועוד. מגוון אפשרויות התמחויותיה של פסיכולוגית קלינית רב ויכול לכלול יותר מהתמחות אחת: פסיכולוגית קלינית יכולה להתמחות במגוון של תחומים, העוסקים בהערכה פסיכולוגית ו/או טיפול פסיכולוגי. פסיכולוגית קלינית יכולה להיות מעורבת גם במחקר מדעי, בהוראה, בייעוץ ועוד.

טיפולה של פסיכולוגית קלינית בילדים ומתבגרים

טיפולה של פסיכולוגית קלינית בילדים ומתבגרים מושתת על עקרונות והנחות יסוד של קונפליקטים שאינם מודעים ומעוררי חרדה, קונפליקטים הפוגעים בתפקודם של הילדים. טיפולה של פסיכולוגית קלינית במתבגרים כולל קונפליקטים נוספים, הקשורים בגיל, כמו בניית הזהות העצמית, הצורך בעצמאות ועוד. במסגרת הטיפול בילדים או במתבגרים, מיישמת הפסיכולוגית הקלינית טכניקות עבודה, המתייחסות להתפתחותם הקוגניטיבית והרגשית של הילדים. פעמים רבות נעשה שימוש בכלים כמו משחק או ציור, המהווים חלק משפתם ואופן ביטויים העצמי של הילדים בגילאים הצעירים. אצל מתבגרים, דומה הטיפול לטיפול במבוגרים, אז השימוש בשיחות נפוץ יותר. בטרם טיפולה של הפסיכולוגית בילד, עובר הילד אבחון פסיכולוגי עם התגלותו של קושי מסוים (קושי רגשי או התנהגותי). לאחר האבחון, המורכב משיחה עם הורי הילד והילד, ביחד או לחוד, מתקבלות תוצאותיו של האבחון וכן ההחלטה בדרכי הטיפול המתאימות.

טיפולה של פסיכולוגית קלינית במבוגרים

טיפולה של פסיכולוגית קלינית במבוגרים מתאים במצבים של מצוקות וקשיים שונים, כמו מצבי דיכאון, חרדות, טראומה, בעיות זוגיות, מצבי לחץ, חוסר ביטחון, קשיי הסתגלות, קשיים ביחסים בינאישיים, לבטים בזהות ועוד. בחירתו של סוג הטיפול, נעשה בהתאם לבעיה או לקושי שצצים במסגרתו. על פי תחום עיסוקה של הפסיכולוגית הקלינית, אליה ניגש המטופל, נעשה שימוש בכלים שונים, המאפשרים את הטיפול הנכון. שלא כמו ילדים, הטיפול במבוגרים נעשה במסגרת שיחות. הטיפולים הפסיכולוגיים למבוגרים נעשים באופן אישי, במסגרת זוגית או מסגרת קבוצתית, בהתאם לקושי. אורך הטיפול מושפע מסוג הטיפול. ישנו טיפול פסיכולוגי דינאמי שהינו ארוך מועד, וישנו הטיפול הממוקד, שהינו קצר מועד. בעיות ממוקדמות יותר, כמו פוביות שונות, ניתנות לטיפול במסגרתו של טיפול ממוקד. בעיות הקשורות לנושאים כמו זהות עצמית ועוד, בעיות מורכבות יותר, דורשות טיפול ארוך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *