פסיכולוגית שיקומית

תפקידה של פסיכולוגית שיקומית מבוסס בעיקרו על ראייה הומניסטית, המאמינה בשוויון ובזכותו של כל אדם לחיות חיים מלאים. לצד עבודתה עם בעלי מוגבלויות שונות, עוזרת הפסיכולוגית השיקומית הן בהיבטים הנפשיים והן בהיבטים פרקטיים יותר, כמו התנהלותו של המטופל במציאות החדשה וכדומה. מהי פסיכולוגית שיקומית? על כך, בכתבה הבאה.

מהי פסיכולוגית שיקומית?

פסיכולוגית שיקומית עוסקת באבחון ושיקום אנשים עם מוגבלויות שונות, כמו מוגבלויות גופניות, מוגבלויות נפשיות, מוגבלויות שכליות וכן מוגבלויות חברתיות. במסגרתו של הטיפול בבעלי מוגבלויות אלה, מהווה פסיכולוגית שיקומית חלק ממערך טיפולי נרחב יותר, הכולל צוות מקצועי של רופאים, מרפאים בעיסוק, פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים ועוד. מטרת עבודתה המרכזית של פסיכולוגית שיקומית, לצד אנשי מקצוע אלה, היא להביא את האדם למימוש הפוטנציאל האישי שלו בכל התחומים, החל מהתחום הפיזי ועד התחום התעסוקתי. פסיכולוגית שיקומית מסייעת למטופל ואף לבני משפחתו להתמודד עם נכותו או מוגבלויותיו במסגרות שונות ועוזרת להם בהתמודדויות השונות, בפניהן הם ואף הוא ניצבים מדי יום.

המודלים השונים לטיפול

במסגרת עבודתה, פועלת פסיכולוגית שיקומית על פי מודלים שונים, המאפשרים את שיקומו הפסיכולוגי של המטופל: המודל הפסיכו רפואי, הנותן הבנה באשר למצב בריאותו של המטופל ובכך תורם לשיקומו, המודל הסיסטמתי, העוסק ביחסים בין הסביבה לאדם ובסגנון ההתקשרות שלו וכן המודל האקולוגי, הנגזר מתיאוריה המודדת תכונות באדם וגורמים מקבילים בהקשרים הסביבתיים ושואפת לתאר את היקף החפיפה ביניהם.

תפקידיה של הפסיכולוגית השיקומית

תפקידה המרכזי של פסיכולוגית שיקומית הינו איתורם או הבנתם של הגורמים השונים המשפיעים על התגובה הנפשית לנכות. באמצעות הערכה פסיכולוגית שונה ולצד מבחנים פסיכולוגים המותאמים לנכים, מתאפשרת הערכתם ואיתורם של גורמים אלה. במסגרתו של הטיפול, נעשה שימוש בגישות טיפוליות שונות (גישה דינאמית, גישה התנהגותית וכדומה), העוזרות באבחונה של הפסיכולוגית וכן בהבנת מבנה אישיותו של המטופל. בהתחשב בחוות דעתם של הצוות המקצועי, העובד בחפיפה מולה, מתחיל טיפול, בין אם אישי, זוגי, משפחתי או קבוצתי. באמצעות הטיפול עוזרת הפסיכולוגית למטופל לחזור לאיכות החיים וליכולות התפקודיות, שהיו נחלתו בטרם הפגיעה.

מהי פסיכולוגית קלינית שיקומית

פסיכולוגית קלינית שיקומית הינה בעלת תואר בפסיכולוגיה, שבחרה התמחות בתחום הפסיכולוגיה השיקומית (התמחות, המצריכה לימודים נוספים). פסיכולוגית קלינית שיקומית מבצעת מגוון של תפקידים, העוסקים בתמיכה וסיוע לאנשים, הסובלים מפגיעות שונות במוח או במערכת העצבים, בעלי מוגבלויות ואף קשישים. במסגרת ההיבט הפסיכולוגי, יכולה פסיכולוגית קלינית שיקומית לבצע אבחון והערכה ובהיבט השיקומי, מבצעת פסיכולוגית שיקומית קלינית שיטות טיפוליות שונות, כמו טיפול דינאמי, טיפול נוירו פסיכולוגי שיקומי, טיפול קוגניטיבי ועוד. ניתן למצוא פסיכולוגית קלינית שיקומית במקומות כמו מחלקות שיקומיות של בתי חולים שונים (בתי חולים כלליים, גריאטריים, מוסדות לטיפול בחולי נפש או מוסדות שיקומיים).

ההבדל בין טיפולה של פסיכולוגית קלינית לטיפולה של פסיכולוגית שיקומית

קיימים סוגים שונים של מטפלים. פעמים רבות סוג הנכות או הקושי הם אלה המכתיבים את אופן הטיפול שיינתן. קיימים הבדלים משמעותיים בין התפקידים השונים, המבדילים טיפולים אלה זה מזה: למשל, המסגרת, בה מתקיים הטיפול. טיפולה של פסיכולוגית קלינית, נעשה בדרך כלל במסגרתה של פגישה בקליניקה, בעוד שטיפולה של פסיכולוגית שיקומית נעשה לרוב ליד מיטת החולה. בנוסף, במסגרת עבודתה, לוקחת חלק הפסיכולוגית השיקומית במערך צוותי גדול יותר, הכולל בעלי מקצוע כמו רופאים, פיזיותרפיסטים ועוד, בעוד שפסיכולוגית קלינית, המטפלת למשל בילד, נעזרת בהוריו, במערכת הבית ספרית וכדומה. פסיכולוגית שיקומית לוקחת חלק חשוב בעזרה למטופל להתמודד עם המציאות החדשה שלו, לצד העיסוק במצבו הנפשי (עיסוקה המרכזי של הפסיכולוגית הקלינית), החל מליוויו של המשתקם לראיון עבודה, עזרה בהליכים בירוקרטיים כמו השגת אחוזי נכות ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *